Има ли надежда за примирие

Израелските удари в Газа продължават и след като Тел Авив ликвидира лидера на "Хамас". При атака в палестинската територия са загинали най-малко 33 човека. Яхия Синуар беше най-издирваният от Израел човек, считан за идеолог на атаките от 7 октомври. Смъртта му даде повод на световните лидери да призоват към прекратяване на огъня в Газа. Израелският премиер - Бенямин Нетаняху каза, че краят на войната е възможен, ако бойците на "Хамас" свалят оръжието си и върнат всички заложници на Тел Авив.

Халед Мешал пое ръководството на „Хамас“

Междувременно, иранският духовен водач Али Хаманей заяви, че въпреки смъртта на ръководителя на "Хамас", движението ще живее. Заедно с ливанската "Хизбула" и йеменските хути, "Хамас" е част от т.нар. "Ос на съпротивата", подкрепяна от Техеран. 

"Израел отразя главата на змията, до голяма степен разбиха "Хамас". Очевидно е, че светът е едно по-добро място без това чудовище. Но мен не ме е грижа за никаква отплата или отмъщение. Просто искам да върнат брат ми. Разбира се терористите трябва да си платят, но предпочитам вместо отплата да получа брат си обратно. Другото не е важно. Трябва да мислим преди всичко за живите", каза Миахел Леви, брат на отвлечения от "Хамас" Ор Леви.

Редактор: Мира Мирчева