Клиниката се намира в Буенос Айрес

Повече от три десетилетия в Буенос Айрес има радиостанция, която се управлява от пациенти от болницата „Борда“ - най-важната невропсихиатрична клиника в Аржентина. С програмите, които се стремят да включат пациентите, за да намалят социалната стигма, La Colifata се е превърнала в място за срещи на разнообразни личности, предава Voice of America.  

„От 33 години, всяка събота, идваме в болница “Борда”. Тук обсъждаме разнообразни теми - футбол, поезия, политика. Дебатираме и ви срещаме с различни хора всеки уикенд”, казва Аналия Валота, която е координатор на радио La Colifata. Това е първата радиостанция в света, която се води от пациенти от невропсихиатрична болница и излъчва на живо от помещенията си, разположени в центъра на Буенос Айрес. „Главните герои и създателите на радиото са хора, които страдат от някакво психологическо заболяване. Нашата задача е по някакъв начин да облекчим страданието, което те носят”, казва Валота. 

Ценни съвети как да намалите стреса в ежедневието си

Името на радиостанцията идва от жаргона „colifato“ (любвеобилен, но луд - в буквален превод от испански ез. - бел.ред.). Това определение е очевидно крайната цел на La Colifata: да развива пространства, които да намалят социалната стигма спрямо хората, получили някаква психиатрична диагноза.  

Освен това между рекламните кампании собствениците на радиото се възползват от времето, за да развиват други дейности и да стимулират приобщаването и работата сред пациентите на болницата. „La Colifata, освен че ни кара да се чувстваме полезни, ни помага да имаме предприятия, да работим, което за съжаление извън болницата е трудно. Тя ти помага отново да придобием увереност и самочувствие. La Colifata промени живота ми, от слушател се превърнах в главен герой“, разказва улио Диас - пациент и член на La Colifata. 

Мечтата на тези, които съставляват La Colifata, е да разширят радиото в други провинции на страната и да създадат цифров канал, който ще им позволи да разширят обхвата на съдържанието си, предават от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, vesti.bg