Той постигна споразумение за случилото се през 1973 г.

Роман Полански, режисьорът, носител на „Оскар“, който избяга от САЩ преди десетилетия, след като призна за изнасилване на 13-годишно момиче, вече няма да бъде съден за второ сексуално посегателство, след като постигна споразумение.

Последното дело срещу 91-годишния режисьор, което се отнасяше до предполагаемо сексуално нападение през 1973 г., трябваше да се гледа в гражданския съд в Лос Анджелис през август 2025 година.

Прекратиха разследването за изнасилване срещу Люк Бесон

В гражданския иск, подаден миналата година, се твърди, че през 1973 г. Полански е завел на вечеря в ресторант в Лос Анджелис тогавашна тийнейджърка - анонимно назована в документите като Джейн Доу.

В иска се твърди, че той ѝ дал текила и когато тя започнала да се чувства замаяна, я закарал в дома си, където според нея я насилил сексуално.

„Тя му казала: „Моля те, недей да правиш това“, каза адвокатът на ищцата Глория Олред пред репортери през март, като заяви, че предполагаемото нападение е причинило на ищцата „огромна физическа и емоционална болка и страдание“.

Френска актриса обвини Роман Полански в изнасилване

Но делото е било „уредено през лятото по взаимно удовлетворителен за страните начин и сега е официално прекратено“, заяви адвокатът на Полански, Александър Руфъс-Исаакс, пред агенция Франс прес във вторник.

Олред потвърди това пред „Гардиън“, като заяви, че уреждането на исковете е било договорено „по взаимно удовлетворяващ ги начин“.

Съпругата на Роман Полански отказа на Американската киноакадемия

Искът, в който се искаше неуточнено обезщетение, беше подаден през юни 2023 г., точно преди изтичането на срока на действие на калифорнийски закон, който позволяваше удължаване на срока за предявяване на искове срещу предполагаеми извършители на сексуални престъпления.

В съдебните документи, подадени в Калифорния през юли, се казва, че е постигнато „условно“ споразумение.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС