Това е четвъртото посещение на председателката на ЕК в региона

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва утре обиколка на Западните Балкани, където ще посети всички страни кандидатки за членство в Европейския съюз, които се надяват след години чакане да имат полза от връщането на разширяването в дневния ред на ЕС, предаде Франс прес.

Четвъртото посещение на Урсула фон дер Лайен в региона представлява „ясен сигнал“, че разширяването отново е на дневен ред, каза изследователката и член на мозъчния тръст „Брьогел“ Хедър Грабе.

Заседание на ЕС в Брюксел: Лидерите обсъждат ограничаване на миграцията

„Това, че тя отива там толкова рано във втория си мандат и това, че ходи там редовно, е важен политически жест, защото тя показва интереса и ангажираността си“, допълни Грабе.

Нейният предшественик Жозе Мануел Барозу посети Балканите само веднъж за първия си мандат. А преди него Жан-Клод Юнкер каза, че няма да има разширяване в рамките на неговото председателство, припомня Грабе.

За кандидатите за присъединяване в ЕС – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Черна гора и Сърбия това посещение е също така възможност да покажат, че са предприели реформите, необходими за присъединяването на ЕС.

Фон дер Лайен: ЕК ще предложи нов регламент, насърчаващ връщането на нелегални мигранти

Дебатът за разширяването към този заобиколен от страни членки на ЕС блок с малко под 18 милиона жители (Западните Балкани – бел. ред.) продължава вече 20 години. През този период в отделни страни намаля както подкрепата на гражданите за присъединяването към ЕС, така и политическата воля за прилагане на очакваните реформи.

Различна е позицията обаче след началото на руската инвазия в Украйна, която съживи този процес. „Извънредната ситуация около Украйна и Молдова помогна“ на Балканите, обясни Грабе.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Симона-Алекс Михалева, БТА