Според него руският президент е „готов да заложи на карта световната продоволствена сигурност“

Киър Стармър обвини Владимир Путин, че е прекъснал доставките на храни за Газа, след като британското разузнаване съобщи, че Русия е засилила атаките си срещу украинските пристанища.

Стармър заяви, че е ясно, че руският президент е „готов да заложи на карта световната продоволствена сигурност“, след като няколко кораба със зърно, пътуващи на изток, са били повредени от руски удари.

Докладът на военното разузнаване, публикувано от правителството на Обединеното кралство, заключи, че Русия е увеличила атаките си срещу украинската пристанищна инфраструктура в Черно море.

Луксозни подаръци, билети за мачове и концерти: Британският премиер в центъра на скандал за милиони

Според оценката на разузнаването между 5 и 14 октомври най-малко четири търговски кораба са били поразени от руски боеприпаси. Смята се, че ударите са забавили плавателен съд, превозващ растително масло, предназначено за Световната продоволствена програма в Палестина.

Кораби, натоварени със зърно, предназначени за Египет, два кораба, превозващи царевица, и пратки на Световната продоволствена програма, предназначени за Южна Африка, също бяха засегнати, в някои случаи като съпътстващи щети при удари по пристанищната инфраструктура.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС