Битката на вота се очаква да бъде една от най-оспорваните от години

Японците гласуват на парламентарни избори. Изборните секции в далекоизточната страна отвориха врати, а битката на вота се очаква да бъде една от най-оспорваните от години. Възможно е новият премиер Шигеру Ишиба и неговата Либерално-демократическа патия (ЛДП) да постигнат най-лошите си резултати от 2009 г., съобщиха агенциите.Според изследванията на обществените нагласи консервативната ЛДП и по-малкият ѝ коалиционен партньор в управлението са изправени пред опасността да загубят мнозинството си, което би могло да се окаже провал с непоправими последствия за Ишиба.

67-годишният бивш министър на отбраната встъпи в длъжност като премиер и предизвика предсрочните избори, след като успя да спечели с пренебрежимо малка преднина надпреварата за председателското място в ЛДП, която управлява Япония почти неизменно през последните почти 70 години. Но избирателите в четвъртата по големина световна икономика са недоволни от високите цени и скандал около финансирането на партията, който доведе до падането от власт на предишния премиер Фумио Кишида. "Искаме да започнем на чисто като справедлива, честна и искрена партия и да поискаме доверието ви", каза Ишиба пред привърженици на предизборен митинг в събота. 

Японска организация спечели Нобеловата награда за мир

Той обеща да съживи икономическите потиснатите селски райони и да реши проблема с "тихата извънредна ситуация", в която се намира Япония заради застаряващото население. Лекарството, което премиерът предлага за справяне с демографската криза, е по-щадяща държавна политика към семействата, като например въвеждане на гъвкаво работно време.

Ишиба стана известен в международен план с предложението си за създаване на регионален военен съюз, подобен на НАТО като противовес на Китай, макар впоследствие да се застрахова предпазливо с уговорката, че това не може да стане "от днес за утре". Според изследване от петък по поръчка на всекидневника "Йомюри Шимбун" ЛДП и коалиционният ѝ партньор "Комейто" ("Партия на чистата политика") може да имат трудности да си осигурят необходимите им 233 места в долната камара за парламентарно мнозинство.

Ишиба обяви преодоляването на този праг като своята цел на изборите, което означава, че ако не я изпълни, това ще подрони позициите му в ЛДП и ще го принуди да потърси още коалиционни партньори или да управлява с кабинет на малцинството. Местните медии спекулират, че премиерът може дори да подаде оставка незабавно, за да поеме политическата отговорност и така да стане най-кратко управлявалият министър-председател в следвоенната история на Япония.

Нова тенденция в социалните мрежи: Продават къщи на безценица в Япония

Досегашният рекорд е на Нарухико Хигашикуни, който управлява 54 дни - с четири дни повече от британския лидер Лиз Тръс през 2022 г. - в периода непосредствено след разгрома на Япония във Втората световна война през 1945 г. "Положението е изключително тежко", е казал Ишиба според местните медии от трибуната по време на предизборната проява вчера.

В много избирателни райони кандидатите на ЛДП са с изравнени позиции със съперниците си от Конституционно-демократическата партия (КДП) - втората политическа сила в парламента - начело на която е популярният бивш премиер Йошихико Нода. "Политиката на ЛДП е в угода единствено на тези, които им дават купища пари", каза Нода също пред симпатизанти вчера. "А уязвимите, тези, които не могат да дават пари, биват пренебрегвани."

Вижданията на Нода "по същество не са много по-различни от тези на ЛДП. Фактически той е консерватор", каза пред Франс прес Масато Камикубо, политолог от Университета "Рицумейкан". "КДП и Нода могат да бъдат алтернатива на ЛДП. Повечето избиратели са на това мнение", заяви Камикубо. Ишиба обеща да не се намесва активно в кампанията в подкрепа на отделните кандидати на ЛДП въпреки скандала около партийното финансиране. Хитоми Хисано, колебаещ се избирател от префектурата Айчи, Средна Япония, каза пред Франс прес, че скандалът с черните каси е важно обстоятелство за него. "ЛДП е на власт прекалено дълго. Забелязвам надменност", каза 69-годишният мъж. "Част от мен иска да ги накаже. Но няма други партии, които да са достатъчно надеждни, за да спечелят гласа ми", посочва той. 

Редактор: Станимира Шикова
Източник: Владимир Сахатчиев, БТА