То е направено в лаборатория в САЩ, а в екипа създатели има и млад българин

Интересно изобретение може да улови пулса и честотата ви на дишане, без да ви докосва. Следи ви, където и да се намирате в дома си. То е устройство, наподобяващо рутер, а в разработката му участва и българин. Изобретението, спечелило на Румен Христов място в класацията "30 под 30" на американския "Форбс", отскоро помага и в борбата срещу коронавируса.

Роден в Шумен, син на инженери, Румен Христов започва да участва в състезания по програмиране, когато е едва пети клас. В осми става най-малкият състезател в националния ни отбор. През годините участва в пет олимпиади по информатика. От Египет, Тайланд, Италия и Канада, Румен се завръща с три златни и два сребърни медала, които му отварят вратите на един от най-елитните световни университети, в областта на технологиите - Масачузетския технологичен институт. Получава и пълна стипендия.

Инженер изобрети респиратор в домашни условия (ВИДЕО)

„Още преди да завърша, намерих една лаборатория в департамента по компютърни науки, където се занимаваха с нещо, което аз сметнах за изключително интересно. Един от основните проекти в тази лаборатория беше устройство, което може да вижда през стени - горе-долу като магия”, споделя експертът.

Румен решава, че иска този проект. Свързва се с професора, който го ръководи и вече над четири години той е част не само от нейния екип, но е и съосновател на компания, започнала да произвежда и да продава устройството на лекари, фармацевтични и застрахователни компании. Чрез него те следят състоянието на над 300 болни, дори от разстояние.

Преди два месеца, на Румен и колегите му им хрумва, че могат да бъдат полезни и в битката срещу коронавируса, тъй като устройството следи пулс и честота на дишане. В момента по този начин се контролира състоянието на няколко заразени и поставени в изолация човека от старчески дом в САЩ. А в Европа налично устройство има само едно – в дома на бабата на Румен.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.