Водещи мултинационални компании за храни и напитки предлага продукти с различно качество, но под едно и също наименование различните европейски страни...

Водещи мултинационални компании за храни и напитки предлага продукти с различно качество, но под едно и също наименование различните европейски страни, сочи изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите.


\"Причината големи компании да поддържат по-ниско качество в по-бедните страни е разликата в цените. Това донякъде обяснява подобно поведение, но без да го оправдава\".


Това заяви в \"Здравей, България\" председателят на Асоциация \"Активни потребители\" Богомил Николов. Той допълни, че освен за храните, се говори за такива разлики и в миещите препарати и козметиката.


\"По никакъв начин такива стоки обаче не са опасни за здравето. Не се нарушава пряко и някоя разпоредба на законодателството за храните, тъй като то изисква да са посочени всички съставки, но не и тяхното точно количество. Това обаче силно нарушава репутацията на фирмите\", на мнение е Богомил Николов.


\"Българската агенция по безопасност на храните ще разпореди с писмо до областните дирекции да бъдат извършени проверки във всички производствени предприятия – да видят какви суровини влизат в производството, спазва ли се технологията и какви количества произведена храна излиза\", обясни от своя страна зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Тенчо Тенов.


По инициатива на министър Мирослав Найденов тази седмица ще се проведе среща с големите производители и представители на агенцията по храните, където ще се дискутира тази тема. Д-р Тенов също успокои, че храните са безопасни.