Пакистанският парламент осъди нарушаването на суверенитета на страната от американските военни при акцията. На продължило 10 часа заседание двете камари на парламента единодушно приеха резолюция, в която порицават действията на Вашингтон...

Продължава ескалирането на напрежението по оста Съединени щати – Пакистан заради операцията по елиминирането на Осама бин Ладен в началото на май. Пакистанският парламент осъди нарушаването на суверенитета на страната от американските военни при акцията. На продължило 10 часа заседание двете камари на парламента единодушно приеха резолюция, в която порицават действията на Вашингтон.


 
В резолюцията се препоръчва и преразглеждане на военното сътрудничество на Пакистан със Съединените щати. Депутатите поискаха да бъдат прекратени въздушните удари с американски безпилотни самолети срещу цели на пакистанска територия и заявиха, че в противен случай правителството ще трябва да приеме подходящи мерки, включително отмяна на разрешителните за транзит на доставки за силите на НАТО в Афганистан.


По-голямата част от тези доставки за международните сили в Афганистан се разтоварват в пакистански пристанища и биват превозвани по суша. Само през 2010-та година при стотина въздушни удари с американски безпилотни самолети са убити над 670 души, сред които множество цивилни.


Във Вашингтон пък все повече влиятелни политически фигури в Конгреса настояват за орязване на милиардите долари помощ за Пакистан, тъй като има сериозни съмнение, че пакистански правителствени представители са сътрудничили на Осама бин Ладен и са му помагали да се укрива цели 10 години.