Близо 60 хиляди седмокласници от цялата страна ще се явят днес на националния изпит по български език и литература. Препитването ще започне в 9 часа...

Близо 60 хиляди седмокласници от цялата страна ще се явят днес на националния изпит по български език и литература. Препитването ще започне в 9 часа. Изпитният вариант  ще бъде изтеглен два часа преди това, но ще остане засекретен до началото на така наречената малка матура.  


Тази година варианти на изпита по български език и литература са три. Учениците ще трябва да покажат знания в два модула. Първият е тест. За него те ще имат един астрономически час. Какво се крие зад избрания по-рано код ще се разбере в 9 часа. Втората част на изпита ще бъде преразказ на непознат текст.


Темата и автора ще бъдат съобщени на учениците в 10 часа. За тази задача децата ще имат 90 минути. И тестовите въпроси и преразказът ще бъдат оценявани с точки. Нула точки ще бъдат дадени на задачата за писане на преразказ, ако листът е предаден празен, няма отношение със задачата или е написан нечетливо до степен на неразбираемост.


За втора поредна година изпитите по български език и по математика са с външно оценяване. И при математиката модулите ще са два. Изпитът по този предмет е на 30 май.


Двете препитвания ще са и главният вход за прием в езиковите гимназии и професионални гимназии. Тази година свободните места в София са близо 7000, а завършващите седми клас около 8500. Резултатите от днешния изпит ще излязат до 10 юни.