Учениците трябваше да покажат знанията си по български език и литература. Първата част на изпита е тест, за който децата имаха 60 минути. Неговото отпечатване започна в 9 часа след генерирането на специалната секретна парола от Министерство на образованието...

Всички седмокласниците се явиха на изпит за външно оценяване. Той е и вход за приема им в профилирана гимназия. Авторът, който се падна, е  Станислав Стратиев с разказа \"Череша с алени сърца\". Учениците трябваше да преразкажат непознатия текст от името на неутрален разказвач. 


За близо 8500 ученици в София започна деня с изпит след седми клас. Eлизабет е ученичка в 119 училище иска да учи  в Испанската гимназия. Преди да стигне до изпита повече от половин година се е подготвяла извън училище за него.


Учениците трябваше да покажат знанията си по български език и литература. Първата част на изпита е тест, за който децата имаха 60 минути. Неговото отпечатване започна в 9 часа след генерирането на специалната секретна парола от Министерство на образованието.


Малко след 10 часа учениците разбраха и по кой автор и произведение ще трябва да пишат преразказ в рамките на 90 минути.


Избраното произведение се разпространява на дискове, които децата слушат. Самият вариант на теста и темата за писане бяха посочени още в 7 часа сутринта от случайно избран журналист. Въпреки  коментираните високи мерки за сигурност обаче при обявяването никой не видя изпитния вариант освен записаният код.


По традиция повечето от децата имаха предпочитани автори. И двете части от изпита ще бъдат оценявани по точковата система. Нулата точки ще слагат проверяващите, ако текста няма смисъл със задачата. Листът е празен или преразказът е написан абсолютно неразбираемо. Резултаите ще излязат до 10 юни.