Правозащитниците са открили доказателства за убийства и мъчения извършени по начин, който предполага, че лидерът Муамар Кадафи стои зад тях. Това се казва в доклад на Световната организация, публикуван в Женева от трима експерти по човешки права.

Следователи на ООН обвиниха правителствените сили в Либия във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Правозащитниците са открили доказателства за убийства и мъчения извършени по начин, който предполага, че лидерът Муамар Кадафи стои зад тях. Това се казва в доклад на Световната организация, публикуван в Женева от трима експерти по човешки права.

Мисията на световната организация в Джамахирията обяви, че бунтовниците също са виновни за престъпления, които биха могли да се окажат срещу човечеството, но те не са толкова много. Заключенията им повдигат и някои въпроси за действията на опозицията, отнасящи се до мъчения и жестоко отношение предимно срещу чуждестранни работници, коментират експерти.

По време на разследването си в Либия, тримата експерти на ООН са разговаряли с представители на двете страни в конфликта, както и с правозащитни организации, бежанци, лекари и семейства на арестувани от режима хора. Документът ще бъде обсъждат на заседание на комитета по човешките права на ООН.