Цените на едро на захарта, олиото и варивата се задържат на нивото от предходната седмица.
Цените на едро на плодовете продължават да падат, като сезонното поевтиняване на прасковите за седмицата е с около 10%. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните продукти, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
При останалите плодове седмичното намаление на цените е в диапазона 1-7 %. В края на работната седмица цената на дините на едро достига до 22 стотинки за килограм, което е с 8 % по-малко от миналата седмица, когато средната цена за килограм е била 24 стотинки.
Цената на пъпешите варира от 60ст./кг до 57ст./кг. През седмицата са наблюдава поскъпване на оранжерийните домати с около 15% и на оранжерийните краставици с около 5%. Поевтиняване на седмична база е регистрирано при чесъна и тиквичките – около 2%, а цената на зеления пипер в края на седмицата е с 8% по-ниска, спрямо предходната.
През третата седмица на август цените на едро на захарта, олиото и варивата се задържат на нивото от предходната седмица.
Наблюдава се спад на цената на брашното, като поевтиняването за една седмица е около 3-4 %. През седмицата е регистрирано повишаване на цената на едро на яйцата с една стотинка. Цените на млечните произведения и на повечето месни произведения се задържат на нивото от миналата седмица.
В резултата на запазване на тенденциите, наблюдавани от началото на месец август, стойностите на индекса на тържищните цени се задържат трайно на нивото от предходните седмици, като в края на тази седмица индексът стъпва на ниво от 1.888 пункта. /БГНЕС