Това каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев...

\"Ние считаме, че увеличението на цената на природния газ може да е по-малко от предвижданото 8.6 %\". Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след края на заседанието на Обществения консултативен съвет към комисията.

\"Работим увеличението да е възможно най-минималното, но увеличение трябва да осигури приходи на компаниите, които купуват този природен газ\", обясни той. \"Всички сме убедени, че самите горива като обективна причина за повишаване цените на природния газ, имат принос не по-малък от 10 % и всяко увеличение на природния газ, което е под 10 % ще бъде за сметка на други вътрешни фактори, които се отчитат и ние можем да регулираме\", допълни Семерджиев.


\"Няма институция, която да се наеме с прогнози за цените на нефта и горивата за повече от един месец, но нашите очаквания са, че тенденцията за спад на цените на нефта на световния пазар ще се запази през годината\", каза още той.

\"Точно как увеличението на цената на природния газ ще се отрази на всяка топлофикация не мога да съобщя конкретно, но от сега мога да кажа, че отражението ще бъде минимално\", заяви Семерджиев. По всяка вероятност, обаче, цената на парното ще се увеличи от 1 октомври.


Във вторник след откритото заседание на ДКЕВР за цената на природния газ за следващото тримесечие, ще се проведе още едно заседание на Консултативния съвет за цените на природния газ и цените на топлинната енергия. Очаква се на 27 септември да има пълна яснота с колко ще се повиши цената на синьото гориво и с колко ще се увеличи цената на топлофикационната услуга за всяка една от топлофикациите. /БГНЕС