На този ден, през 1908-ма година България отхвърля последните васални връзки с Османската империя...

Днес празнуваме 103-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Домакин на националните чествания е Велико Търново. Там на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд прочита манифест  с който къса васалните окови на Османската империя и обявява България за Независимо царство. С това приключва Освобождението, а на картата на  Европа се появява нова държава.


Традиционно празненствата следваха хода на събитията отпреди 103 години. И макар този път да го нямаше целия кабинет, както през 1908 година, властта бе представена на едно от най високите нива.


Всъщност дори и да не познаваме в детайли случилото се преди 103 години, важното е да разчетем посланието,  насочено към настоящето и бъдещето.


Както и да се помни написаното в Манифеста \"българският народ е създал държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи\".

 

Денят на Независимостта е специален за Евстати Мартинов. Напомнял за дядо му адвокат и общественик свързал по необичаен начин  името си  с акта от 22 септември  1908 г. Тогава съветник в градския съвет Евстати Мартинов – старши предлага няколко улици в Търново да се преименуват в чест на величавото събитие. Едната от тях и днес носи  предложеното от него име – \"Независимост\".

У дома гордия внук слушал малко истории за деня на Независимостта  но всички те били толкова живи, че и до днес ги помни.