Над 57 000 неогнестрелни оръжия са регистрирани у нас. Най-много от тях са в София - близо 6500...

Година, след като влязоха в сила промени в закона, регламентиращ притежаването на оръжие, от МВР оповестиха, че не знаят колко оръжие има в страната.

 

Над 57 000 неогнестрелни оръжия са регистрирани у нас. Най-много от тях са в София - близо 6500. Следват Пловдив, Варна и Стара Загора. Срокът, в който всички, притежаващи такъв тип оръжие трябваше да уведомят полицията, изтече на 17 септември.

 

Година, след като влязоха в сила промените в Закона за притежаването на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, от МВР заявиха, че не знаят колко оръжие има в страната.

 

От ведомството признаха, че няма как да контролират процеса по регистриранията. Затова от службата очакват сигнали за нерегистрирани количества.

 

От няколко месеца оръжейните магазини подават в полицията отчети за количествата и типа продадено оръжие. Търговците са задължени да предоставят данните на всеки три месеца, в противен случай ги грози глоба от 3000 до 5000 лева.

 

500 лева пък е глобата за собствениците на неогнестрелно оръжие, които не са уведомили полицията за него. При повторно нарушение санкцията става 3000 лева.