Луканов играе важна роля в отстраняване на Тодор Живков от ръководството на БКП през ноември 1989 г...

Днес се навършват 15 години от убийството на бившия български премиер Андрей Луканов.

 

Луканов играе важна роля в отстраняване на Тодор Живков от ръководството на БКП през ноември 1989 г. След успеха му заема ръководни постове в партията и оглавява нейното правителство през 1990 г. Второто правителство на Луканов пада след публични протести.

 

От тази криза е останал изразът \"Луканова зима\". Неговият кабинет също така остава в историята с едностранното преустановяване на плащанията по външния дълг през 1990 г. В следствие на това кредитният рейтинг на държавата се сгромолясва.

 

На 7 юли 1992 г. по искане на главния прокурор Иван Татарчев и с решение на Народното събрание му е отнет депутатският имунитет. На 9 юли 1992 г. е арестуван и подведен под отговорност. Луканов е обвинен в присвояването на обществено имущество в особено големи размери, но не е осъден и делото е прекратено.

 

Андрей Луканов е застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома му. В деня на убийството Луканов излиза от дома си и се отправя към личния си автомобил, паркиран на около 15 м от входа. В колата го чака шофьорът му. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си.

 

През това време убиецът стреля 4 пъти. Един от изстреляните куршуми попада в областта на дясното слепоочие, а другите 3 - в гърба. В деня на покушението на същото място са открити и захвърлените дрехи на убиеца, с които той се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който е било извършено убийството, е намерен 40 дни по-късно. За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. До този момент убийството остава неразкрито. /БГНЕС