Европейска тенденция в правото е да намалим подслушванията и тайните записи...

Оказва се, че според Наказателно-процесуалния кодекс разследващите нямат право да използват специални разузнавателни средства за разкриването и доказването изборни престъпления.

 

Заместник-главният прокурор Валери Първанов заяви, че свидетели и стари тефтерчета с имена на гласоподаватели не стигат за осъдителна присъда. Негови колеги и независими юристи потвърдиха пречките в закона.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление – чуваме го и го четем навсякъде. По закон то се наказва с до 5 години затвор. Пак по закон обаче разследването на всички престъпления с наказание до 5 години, нямат право да ползват СРС – т.е. да записват разговори, да заснемат уговорки, купувания, и да ги прилагат като доказателства.

 

Европейска тенденция в правото е да намалим подслушванията и тайните записи. От друга обаче, условията у нас често ги налагат.

 

Зам.-главният прокурор Валери Първанов отказа да коментира повече повдигнатия от самия него проблем. Шефът на софийската градска прокуратура Николай Кокинов го подкрепи зад кадър, но ни препрати към районните прокурори, които по правило разследват изборни престъпления.

 

Техният говорител Руси Алексиев заяви, че подобни коментари на закона подхождат на по-висши прокурори. Неофициално обаче гилдията приема, че да докажеш купуване на гласове без СРС е трудно.