В момента плащаме по 2,70 лв. на джипитата...

Ден след като правителството обяви намерението си част от социалните такси да не са обвързани с минималната заплата, лекарският съюз се събра, за да обсъди новите правила.


Според джипитата таксата от 2 лева и 70 стотинки, която в момента плащаме за посещение при лекар, не трябва да се променя.


Според тях обаче целта на правителството е предизборно намаляване на потребителската такса за пенсионерите.


Според лекарския съюз вероятна причина за внезапната промяна е желанието да бъде намалена таксата за пенсионери. Преди време в парламента се дебатираше дали потребителското плащане за възрастните хора трябва да стане 1% от минималната пенсия. Тогава законопроектът на червения депутат Емилия Масларова беше отхвърлен от здравната комисия и от Министерството на здравеопазването.


Лекарите останали изненадани от решението, защото само преди няколко дни здравната комисия в парламента реши, че таксата, която плащаме в лекарските кабинети ще остане 1% от минималното възнаграждение.  Или след увеличението от 1-ви септември, в момента даваме на личния си лекар по 2,70 на всяко посещение.


До преди няколко месеца на същото  мнение беше и здравният министър Стефан Константинов.


Освен потребителската такса за посещение при лекар, с минималната работна заплата за обвързани още 53 плащания, включително и субсидиите на политическите партии. Все още обаче не е ясно как точно ще се преизчисляват. Кабинетът си е дал срок до 1-ви ноември, за да измисли механизма, по който ще се определят новите плащания.