Кой носи отговорност, ако безстопанствено животно причини катастрофа?

Кой носи отговорност, ако безстопанствено животно причини катастрофа? Пред този въпрос всяка седмица се изправят десетки българи. Един от тях бе и репортерът на Нова телевизия Христо Калоферов.

 

Преди дни кон връхлетя върху колата му на натоварена улица в София. След като разбива стъклата и огъва ламарините, животното изчезва в галоп.

 

Шофьорите в София ежедневно попадат в рискови ситуации. Едва ли някой, обаче може да предвиди, че върху колата му ще връхлети кон.

 

Естествено нищо не е подсказвало какво ще сполети спътниците в колата само след броени секунди. Когато внезапно върху колата се изсипват десетките удари от копитата на подплашения кон.

 

Христо разказва, че след като се врязва в колата, конят се е претърколил през горния капак. Паднал е на асфалта за секунди, след което се изправя и се отдалечава, все така в галоп.

 

Щетите се оказват поправими. Застрахователя ги оценява на 3500 лева. Собственикът на коня ще трябва да плати глоба в размер от 50 до 2500 лева за безстопанствено отношение към животното. Актове се пишат, но почти никога не се заплащат, обясняват от Столична община.

 

В много от случаите конете не са регистрирани и реално нямат собственик. От общината имат решение на проблема. Приют за безстопанствени коне. Той обаче ще заработи в следващите месеци.