Според БЛС потребителската таса трябва да бъде обвързана с минималната работна заплата...

С решение на правителството отпада автоматичната зависимост на някои такси от размера на минималната работна заплата. Една от тези такси е за посещение при личния лекар.

 

\"Становището на Българския лекарски съюз (БЛС) е, че потребителската таса трябва да бъде обвързана с минималната работна заплата. Ако таксата бъде фиксирана, отпадат всички мотиви, които са за въвеждането на тази потребителска такса. Тя се явява една спирачка от свръхпотребление\", заяви в \"Здравей, България\" зам.-председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов.

 

Той допълни, че потребителската такса е вид дофинансиране на здравната система и от тази гледна точка размерът й има значение.

 

\"Има много голям контингент, които са освободени от нея – онкоболните, пациентите с над 50% инвалидност, децата, ветераните. Това също е важно и не трябва да се забравя\", на мнение е д-р Йорданов.

 

\"Когато се дава предложение, нека то да бъде съобразено с условията в държавата. Нека социалното министерство да поеме тази част от финансовия ресурс, който е за потребителската такса\", предлагат от БЛС.