Името му е Иван Пейчев...

Мъжът, който вчера хвърли две димки срещу парламента и беше арестуван, се казва Иван Пейчев, съобщи БНР.


Той е на 35 години и е от София. При разпитите задържаният се представяше като Джон Смит от Нова Зеландия. Името на нападателя стана ясно след разговор с психолози. 35-годишният мъж е бил пиян, когато е хвърлил димките срещу парламента. Източници от МВР уточниха, че Иван Пейчев не е регистриран до момента в никой от психодиспансерите у нас и вероятно не е с психически отклонения.

Експертизата на съдържанието на чантата, която е носел той, е показала, че бомбата в нея не е истинска, а пистолетът е бил пластмасов. От МВР уточниха, че ще се иска мярката за задържане на Иван Пейчев да бъде удължена за 72 часа.


БГНЕС припомня, че мъж предизвика истинска паника пред Народното събрание вчера преди обяд. Мъжът хвърли две димки пред сградата на парламента и остави подозрителен сак, в който се виждаше мобилен телефон и електроника. Хвърлени бяха две димки, като една се активира, а другата не успя да изпусне дим.


След като служителите на НС отвориха вратите се понесе натрапчив дим от втората димка, който навлезе в сградата на парламента. Последва паника и от охраната отстраниха журналистите от вратите на централния вход на сградата, а служител на НСО подритна димката и я изтика на страни. Веднага след това униформени задържаха и извършителят.


\"Може би, българският парламент е единственият по света, пред който всеки гражданин има достъп\", каза след инцидента заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов. \"Това че някъде има намерен взрив не означава, че той е насочен против някаква личност или определена сграда\", добави Анастасов. /БГНЕС