Най-голяма е нуждата от донори на бъбреци...

 

България е на последно място по донори на органи в Европа. В същото време, хората, които чакат спешна трансплантация у нас са 911 души. 16 от които са деца. Най-голяма е нуждата от донори на бъбреци - близо 90% от пациентите, които чакат трансплантация, се нуждаят именно от такава операция.  Специалисти твърдят, че ако броят на трансплантациите се увеличи за сметка на скъпоструващата диализа, ще бъдат спасени много повече човешки живота. 

 

За Христина диализата вече е само лош спомен. Преди 6 години, тя е успешно трансплантирана. В чужбина, защото ако беше чакала ред в България, можеше и да не е днес тук. 

 

У нас, на диализа в момента са 3000 души. А броят на успешно трансплантираните - като Христина е 10 пъти по-малък – едва 370. 

 

След първата година, бъбречно трансплантираният пациент е пет до 7 пъти у нас по-евтин, както и в чужбина, разбира се. И затова, в чужбина, това съотношение трансплантирани-пациенти на диализа е точно обратното на това, което съществува в нашата страна.

 

В клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница, където работи доцент Паскалев, са под наблюдение всички бъбречно трансплантирани у нас. Според специалиста, ако средствата, спестени от диализа се пренасочат към трансплантациите, ще бъдат спасени много повече човешки живота.

 

Диализата не е лечение. Това е поддържаща терапия. Тя не лекува. Това е един изкуствен бъбрек, който просто върши работа, докато чакаш да ти излезе късметът. Не могат да се сравнят.

 

А това \"да ти излезе късметът\" зависи много от решението на някой друг. У нас, органите на починалия човек автоматично се даряват, ако той не е заявил изрично несъгласието си с това приживе. Често обаче, близките оспорват това решение.