Лидерите на Г-20 се събират във Франция на фона на страховете, че кризата в Еврозоната може да се задълбочи. Причина за това е новината за референдума в Гърция. Вчера беше отпуснат поредния транш помощ от 8 милиарда евро за южната ни съседка. В същото време Китай отказа да се включи в Европейския фонд за финансова стабилност докато не получи по-голяма яснота около положението на Атина.

Очаква се референдумът в Гърция да се проведе на 4-ти или 5-ти декември. Германският канцлер заяви, че вотът ще означава дали страната иска да остане в Еврозоната или не. Гръцкият премиер Георгиус Папандреу обяви, че всенародното допитване е ефективен начин за решаване на въпроса. Наблюдатели отбелязват, че ако гърците гласуват против еврото, това може да подкопае усилията за решаване на дълговата криза.

Евентуално решение на Атина да излезе от Еврозоната ще доведе до финансов колапс в Европа, коментират западните медии. Причината е, че инвеститорите и обикновените вложители ще решат, че и техните държави могат да последват примера на Гърция. Според анализатори, такава ситуация е възможна в Ирландия и Португалия.  Междувременно стана ясно, че Великобритания е готова да подкрепи допълнително финансиране на Международния валутен фонд за да бъде спасено еврото. По време на днешното заседание на Г-20 ще се проведат редица работни срещи.

Френският президент Никола Саркози ще разговаря с американския си колега Барак Обама за кризата в Еврозоната. По-късно са предвидени двустранни срещи между Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозо и президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой.