Оцеляването на кабинета е под въпрос...

Гърция и цяла Европа са затаили дъх в очакване на ключовия вот на доверие към правителството на премиера Георгиос Папандреу. Резултатът от непредвидимото гласуване в парламента със сигурност ще има отражение върху опитите за излизане от кризата в еврозоната. Очаква се гласуването да е тази вечер.


В Гърция днес ще има вот на доверие към правителството. Оцеляването на кабинета е под въпрос след като в управляващата партия има явно недоволство срещу премиера Георгиос Папандреу. То е заради предложение му за референдум по европейската спасителна програма за Атина. Опозицията вече призова за оставка на Папандреу и предсрочни избори.


Самият Папандреу отказа да се оттегли, заявявайки, че разпускане на кабинета би оставило ужасна празнина в този критичен момент за Гърция. И още от речта на премиера пред парламента: \"Не съм вързан за поста си, казвам и доказвам това всеки ден. Нося политическата отговорност за ситуация, която не съм създал аз, но това няма значение. Не търся нов мандат, а спасяване на страната. Хората знаят това\".


По последни информации от Гърция Папандреу се е договорил с министрите си да напусне поста и да предаде властта на бъдещо коалиционно правителство, ако те му помогнат да спечели днешния вот на доверие.


\"Беше му казано, че трябва да напусне мирно, за да спаси партията си и той се съгласи\", заяви пред Ройтерс пожелал анонимност източник. В същото време европейски и световни лидери приветстваха новината за обратен завой в намеренията на гръцкия премиер за референдум по спасителния международен заем за Атина.


\"Не искам в никакъв случай ние да се намесваме в гръцкия политически живот\", но \"когато става въпрос за защита на еврото и на Европа, това е наш дълг\", заяви по този повод френският президент Никола Саркози.


\"Ние искаме Гърция да остане в Еврозоната. Но за това трябва да спазва установените правила. Радваме се, че гръцкото ръководство чу нашата позиция\",  посочи още държавният глава.