Оцеляването на кабинета е под въпрос...

 

Няколко часа остават до кулминацията на политическата криза в Гърция. По-късно тази вечер парламентът ще гласува вот на доверие на социалистическото правителство на Папандреу. Оцеляването на кабинета е под въпрос, след предложението за подлагане на референдум на европейския спасителен план. Опозицията призова за оставката на премиера и предсрочни избори до шест седмици. 


Около 19 часа в Парламента започна обсъждането на вота като речта на премиера се очаква да бъде около 23.30, а в полунощ ще започне поименното гласуване. Факт е разрива между Папандреу и депутати от партията, както и натиска към него да подаде оставка след като получи вот на доверие. От сутринта в двата кабинета на премиера, в Парламента и в Палатата Максим, цари хаос като сътрудниците му разглеждат всички вероятни сценарии. 


Според правителствена информация, Папандреу се е споразумял с министри да се оттегли и да предаде властта на преходното правителство, при условие, че го подкрепят на вота за доверие тази вечер. 


Искаме вот на доверие, не за да продължим сами, а да образуваме правителство на националното съединение, съобщи официално заместник-премиерът и министър на финансите Евангелос Венизелос. 


Каквото и да се случи с вота на доверие в полунощ, Гърция трябва да има представител на срещата на финансовите министри Юроогруп на 7 ноември, за да се подсигури шестия транш от помощта и да се задейства спасителния механизъм, договорен на 26 октомври, подчертава още Венизелос. 


Наблюдатели смятат, че въпреки политическите трусове, вотът ще мине и кабинетът ще получи необходимото мнозинство от 151 гласа, но според други не е изключено правителството да не успее довечера, тъй като мнозинството на управляващата партия виси на косъм, а двама депутати от ПАСОК заявиха, че няма да подкрепят кабинета.