Лихвите са близо два пъти по-ниски от тези у нас...

 

Както вече ви разказахме в Новините на нова, българите имаме право да теглим кредити в целия Европейски съюз, където лихвите са близо два пъти по-ниски от тези у нас.

 

На практика обаче от тази възможност могат да се възползват само българите, които живеят в чужбина. В същото време и у нас има хора, които могат да получат кредит на по-ниска лихва, от официално обявената, но това не се афишира от банките.

 

Кремен Крумов живее в Брюксел от десет години. Сега е решил да изтегли ипотечен кредит, за да си построи екокъща.

 

„Аз кандидатствам за  200 хиляди евро на 5,46 фиксирана лихва и отделно 30 хиляди евро зелен кредит, аз 15 хиляди и жена ми 15 на 1,40 процента лихва за 20 години.\", споделя Кремен.

 

За сравнение,  ипотечните лихви в България са между 6 и 10 процента. Лихвата на Кремен е по-висока от средните за Белгия около 4 процента, защото е фиксирана и до края на периода няма да се променя. Друга наша сънародничка, Силвия Скабрина, която работи като секретар в една от евроинституциите, пък е на още по-ниска ипотечна лихва.

 

Напоследък се забелязва една тенденция у нас, която не се афишира публично. На някои клиенти банките отпускат по-ниски лихви от официално обявените.

 

У нас най-голям спад в лихвите по кредитите е имало през 2006-2007 година. С началото на финансовата криза обаче те пак се вдигат. От 2010-та насам се отчита плавно понижение.