През лятото заради радиация районът беше забранен за плажуващите...

Радиоактивно облъчване два пъти над допустимата норма отново е отчетено в района на плажа Вромос. Заливът, който се намира на 13 км южно от Бургас, е наричан от местните \"западния плаж на Черноморец\". През лятото заради радиация районът беше забранен за плажуващите.

 

През изминалия сезон заради повишената радиация там са били поставени обозначителни табели, които забраняват ивицата за плажуване. За голяма част от летовниците новината не бе взета на сериозно, но се оказа че радиация има и ако районът не бъде почистен през следващия летен сезон, престоят там ще носи огромен риск от увреждане на здравето.

 

Установено е че бълваните от хвостхранилищата на мина Росен в продължение на десетилетия радиоактивни утайки са образували дебел слой от тиня със съдържание на уран и радий.

 

В момента заливът Вромос пустее, но по брега ясно личат черните наноси, които вълните трупат. Най-много са около вилна зона Митков мост, където и в момента живеят хора.

 

Впоследствие повечето от постройките са узаконени, а интерес за търсене за закупуване на терени и в момента има. Местните обаче са наясно че радиация има, дори новината за туроператорите да означава загуба заради отстъплението на летовници.

 

Областният управител на Бургас Констнантин Гребенаров оповести, че по проблема вече има два проекта съставени от министерствата на здравеопазването и околната среда и енергетиката и туризма, които предвиждат почистване на опасната зона.

 

Най-забелязваните здравословни проблеми в населението там е ракът на белия дроб, което не е изключено да е в следствие на пребиваването в опасния район.