Атомната централа не се оттегля от свободния пазар...

Малко преди нападението на шефа на АЕЦ \"Козлодуй\" Александър Николов от централата изпратиха писмо до медиите относно участието й на свободния и регулирания енергиен пазар.

 

Александър Николов е директор на АЕЦ \"Козлодуй\" от 12 септември тази година. Той беше назначен, след като тогавашният шеф на централата Костадин Димитров подаде молба за напускане по здравословни причини.

 

Фирмата е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие. От 18 септември 2008 година централата е дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг.

 

Малко преди 17.00 часа вчера от АЕЦ \"Козлодуй\" съобщиха, че атомната централа не се оттегля от свободния пазар. От там напомниха, че към момента 90% от енергията насочена към потребителите на свободния пазар се осигурява директно и индиректно от АЕЦ \"Козлодуй\".

 

Разчетите им показват още, че с текущата работа на ядрените блокове до края на годината ще може да се изпълнят коректно задълженията както по квотата за регулирания пазар, така и спрямо сключените договори на свободния пазар.

 

От АЕЦ \"Козлодуй\" обаче съобщават, че няма да могат да обезпечат допълнителни количества, освен договорените обеми. В съобщението се напомня още, че от 2004 година, когато стартира либерализацията на енергийния пазар у нас АЕЦ \"Козлодуй\" оперира едновременно и на регулирания и на свободния пазар.