Европейският космически център за първи път е осъществил контакт с \"Фобос\" късно снощи...

Ден след като беше загубена всякаква надежда за руската космическа сонда до Марс, днес учените изненадващо успяха да осъществят връзка с нея. Европейската космическа агенция обяви, че заедно с руски учени се опитват да възстановят цялостната комуникация с апарата. \"Фобос\", на който има и български модул, остана в околоземна орбита от 9-ти ноември, след като не успя да се насочи към червената планета.

Европейският космически център за първи път е осъществил контакт с \"Фобос\" късно снощи. Установяването на комуникация с \"Фобос\" дава надежда на учените да установят какъв точно е проблема с апарата и евентуално да го отстранят дистанционно. В най-добрия случай, инженерите се надяват да е проблем със софтуеъра, който може да бъде решен с команди от земята.

Ако обаче се окаже, че става въпрос за механична повреда в някой от модулите, надежда за апарата почти няма. Все още обаче има достатъчно време той да бъде изпратен на мисията си към Марс, преди разстоянието между Земята и червената планета да стане твърде голямо.

Космическата сонда трябваше да се приземи на един от двата спътника на Марс - \"Фобос\" и да донесе за изследване скали от повърхността му.