България ще обедини въздушното си пространство с Румъния в края на 2012 година.

България ще обедини въздушното си пространство с Румъния в края на 2012 година. Стъпката е част от проекта за създаване на \"Единно европейско небе\". Във френския град Бретини специалисти от двете страни участваха в уникална по рода си симулация на бъдещото общо въздушно пространство.

Всеки ден над Европа летят почти 30 хиляди самолета. За 2010 година това са 9.5 милиона полета. Мрежата от маршрути на континента става все по-сложна и по-заплетена. У нас трафикът за тази година е скочил с над 7 на сто.

Пространството над континента все още се разделя от държавните граници. Самолетите рядко летят по права линия. За пътниците това е повече време във въздуха, за авиокомпаниите - повече разход на гориво, за летищата - ограничен капацитет, а за атмосферата - повече вредни емисии. От 2004 година насам е в ход проект за обединяване на европейското въздушно пространство. На този етап са определени 9 функционални блока.

В експерименталния център на \"Евроконтрол\" в градчето Бретини новата концепция се тества в реално време.

Често отклоненията в един маршрут се налагат от наличието на военни обекти или извършване на полети на военната авиация. Новите правила ще облекчат този фактор.