Домакин на разговорите е американският президент Барак Обама...

Темите за дълговата криза в еврозоната и за насърчаването на реформите в арабския свят са водещи на днешната среща на върха между САЩ и Европейския съюз.

 

Домакин на разговорите е американският президент Барак Обама, а Брюксел ще бъде представен от президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и дипломат номер едно на съюза Катрин Аштън.  

Лидерите ще обсъдят въпроса за по-тясно сътрудничество в оказването на подкрепа на прехода и реформите в арабския свят. Темите за санкциите срещу Сирия и за обстановката в Египет ще бъдат водещи в тази насока.

 

Във Вашингтон ще се обсъждат и усилията на Европейския съюз за намиране на изход от кризата в еврозоната. По данни от 2009 година преките взаимни инвестиции между Вашингтон и Брюксел възлизат общо на над 2 трилиона долара, което обяснява и американските притеснения.

 

В Европа пък има опасения, че стремежа на Барак Обама да засили американското влияние в Азия, може да се възприеме като знак за намаляването на интереса на Вашингтон към бизнеса със Стария континент.