Дълговата криза в еврозоната и реформите в арабския свят са водещи теми на срещата...

Дълговата криза в еврозоната и реформите в арабския свят са водещи теми на срещата на върха - Съединени щати - Европейски съюз. Домакин на разговорите е американският президент Барак Обама, а Брюксел ще бъде представен от президента на Европейския съвет - Херман ван Ромпой, председателят на Еврокомисията - Жозе Барозу, и дипломат номер едно на съюза - Катрин Аштън.

Лидерите ще обсъдят въпроса за по-тясно сътрудничество в оказването на подкрепа на прехода и реформите в арабския свят. Темите за санкциите срещу Сирия и за обстановката в Египет ще бъдат водещи в тази насока. Във Вашингтон ще се обсъждат и усилията на Европейския съюз за намиране на изход от кризата в еврозоната.

По данни от 2009-та година, преките взаимни инвестиции между Вашингтон и Брюксел възлизат общо на над 2 трилиона долара, което обяснява и американските притеснения.

В Европа пък има опасения, че стремежът на Барак Обама да засили американското влияние в Азия, може да се възприеме като знак за намаляването на интереса на Вашингтон към бизнеса със Стария континент.