Идеята е възрастта постепенно да се повиши от сегашните 60 години до 67...

Във Великобритания също тече сериозна пенсионна реформа. Идеята е възрастта постепенно да се повиши от сегашните 60 години до 67.

 

Това изкара 2 милиона служители в обществения сектор на протест по улиците.  Училищата, болниците, летищата, пристанищата и всички правителствени учреждения са затворени за 24 часа.

 

Засега стачката не се е отразила на полетите от две от най-големите летища във Великобритания - Хийтроу и Гетуик. Само някои самолети излитат с малки закъснения, съобщиха от Министерството на транспорта в Лондон.

 

Опашките по гишетата за митнически контрол обаче са огромни, защото част от служителите стачкуват. Граничните служби също ще участват в стачката, заради което властите предупредиха хората, пътуващи от и за Великобритания, че ще обработването на документите им ще се бави.
Стачката засегна и съдилищата на Острова, които отказаха да гледат дела. Само в 2700 училища от общо 21 700 днес се провеждат учебни занятия. Не се провеждат изпити за шофьори, а всички останали общински служби също останаха затворени. Болниците отложиха всички планови операции и ще извършват само спешни такива.

 

Синдикатите се противопоставят на плановете на правителството за увеличаване на стажа за пенсия и вдигане на пенсионните осигуровки. Предвижда се възрастта за пенсиониране да се вдига плавно до 2026-та година и тя да стане 67 години.