За първи път в историята кралското семейство ще разкрие годишните си разходи...

За първи път в историята испанското кралско семейство ще разкрие годишните си разходи. Това стана след скандал с корупция, в който беше замесен зетят на крал Хуан Карлос и съпруг на малката му дъщеря принцеса Кристина. Той е обвинен в злоупотреби с отклоняване на средства от фондацията, която управлява.

 

43-годишният Иняки Урдан Гарин и бизнес-партньорите му са в центъра на разследване за злоупотреба със средства. Следователите проверяват дали не са отклонявали от фондацията си обществени средства, предназначени за развитието на спорта и туризма.

 

Според обвиненията те искали прекалено високи цени за събитията и дори взимали пари за услуги, които никога не извършвали. Така били насочени повече от един милион евро държавни и частни средства към частни компании. Засега срещу херцога на Палма де Майорка не са повдигнати обвинения.

 

Испанските медии съобщават, че кралският двор не смята поведението на съпруга на принцеса Кристина за примерно, но е поискал да се спазва презумпцията за невинност до доказване на противното.

 

Крал Хуан Карлос и семейството му получават 8.4 милиона евро годишно за лични разходи, заплати на персонала си и за организиране на официални събития. Кралят се ползва с уважение в Испания заради това, че успя да създаде демократична държава след продължилата почти четири десетилетия диктатура на Франко, отбелязват анализатори.