Числеността на армията на Съединените щати ще бъде намалена, много военнослужещи ще бъдат уволнени...

Числеността на армията на Съединените щати ще бъде намалена, а голям брой военнослужещи ще бъдат уволнени. Това заяви американският президент Барак Обама при едно от редките си посещения в Пентагона. Президентът обясни, че броят на военните действия е намалял и затова страната ще трябва да се съсредоточи върху икономиката. По-голямо военно присъствие ще има в Азиатско-тихоокеанския регион, а войските в Европа ще бъдат съкратени.

Новата военна стратегия предвижда съкращения от бюджета на Пентагона на стойност 450 милиарда долара. Президентът Обама обаче подчерта, че въпреки това Съединените щати ще запазят военното си превъзходство с въоръжени сили, които са бързи, гъвкави и готови да се справят с всякакъв вид вражески действия. В същото време той поясни, че Пентагонът ще се придържа към стратегия за национална сигурност, базирана на по-малки, конвенционални сили.

Държавният глава не съобщи повече подробности около това какъв вид войски ще бъдат съкратени и кои програми ще бъдат орязани. Това ще стане ясно следващия месец, когато бъде готов федералния бюджет. Наблюдатели изразиха очакване, че числеността на армията ще бъде съкратена с 10 до 15 процента през следващите 10 години, което означава, че десетки хиляди военнослужещи ще останат без препитание. Очаква се това да бъде подложено на остра критика от Републиканците и от кандидата им за президент, който ще се изправи срещу Обама.