Пътищата до тях се разчистват...

 

Десетки пловдивски села в Родопите второ денонощие бедстват без ток. Все още пътищата до тях се разчистват от снега и падналите дървета, за да могат екипите на EVN да стигнат до скъсаните далекопроводи и отстранят авариите.

 

В село Бойково има 100 души, които трето денонощие вече живеят без ток.

Аварията била голяма, на труднодостъпно място и не е ясно, кога ще бъде отстранена, обяснили от енергото на семейство Лазарови.

 

„От петък нямаме ток и стоим на тъмно, на свещи. Отопляваме се с дърва. Готвиме на печките, на дърва. Телефони нямаме. Трябва да се зареждат в електрическата мрежа и понеже няма ток от два-три дни и телефоните спряха. Ако евентуално стане нещо, на някой тук, обикновено сме възрасти хора, получи инфаркт или инсулт, или друга злополука, не можем да се обадим до Бърза помощ.\", споделят Лазарови.

 

Семейството от 17-години живее в селото и не помни да е имало такава зима- метър и двайсет сняг, непочистен път и прекъснато електрозахранване, заради което сега ще трябва да хвърли продуктите от фризерите.

 

Повече от 48 часа на тъмно и студено са в Лъки и селата Лилково, Ситово и Дедево. Техниците на EVN се опитват да стигнат до авариите с моторни шейни, заради неразчистените пътища и преспите.

 

Преди час тежка верижна техника на пожарната и Гражданска защита са успели да стигнат до хижа Бряновища, където второ денонощие бедстваха 40 души, сред които и 10 деца. Тази вечер те ще бъдат извозени до най-близкото село, откъдето ще се приберат по домовете си.