Вече можем да поискаме през интернет и издаване на удостоверение за платени данъци.

В сайта на Агенцията за приходите вече работи услугата, с която можем да проверим дали работодателят ни осигурява на пълна заплата и какъв трудов договор е декларирал. Можем да поискаме през интернет и издаване на удостоверение за платени данъци.

За да използваме услугите, задължително трябва да имаме персонален идентификационен код. Той е 12 цифрен, който спестява купуването на електронен подпис. Заявление за кода можем да подадем в данъчната служба по постоянен адрес, а издаването му е безплатно и става веднага. На интернет страницата на Агенцията по приходите с този персонален код можем да проверим  дали работодателите ни подават вярна информация на данъчните.

С електронната справка може да проверим трудовия договор, на който ни осигуряват. Дали е за пълен работен ден или за 4 часа. А също и дали ни осигуряват за задължителното допълнително пенсионно осигуряване.

Най-новата услуга, която също работи от днес, е подаване на искане за удостоверение за платени данъци. По данни на НАП годишно се издават близо 1 млн. удостоверения за платени налози като в повечето случаи трябва лично да ходим поне два пъти в териториалната данъчна служба – веднъж, да за подадем искането и втори път, за да получим издаденото удостоверение. С новата онлайн услуга първото ни редене на опашките ще отпадне.