Според новите промени, всички горски стопанства по места сами провеждат търгове за продажба...

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов разпореди на шестте държавни горски предприятия да пуснат за продажба по 200 кубически метра дърва за огрев на преференциална цена от 50 лева. Количествата трябва да бъдат осигурени за местата, където има недостиг. 

Освен че не достигат в момента, фирмите от бранша предупредиха, че цената на дървата ще скочи с 30 процента. Причината е промяна в закона за горите, която ги задължава да плащат авансово за обектите си. В знак на несъгласие 30 фирми блокираха провеждането на търг в село Елешница.

Според новите промени, всички горски стопанства по места сами провеждат търгове за продажба на неотсечена дървесина. Към фирмите, решили да участват в наддаването, обаче има изискване - да внесат предварително поне 10% от общата сума. Заради несъгласие с новите изисквания собственици на дърводобиващи фирми от Разложко саботираха търга за закупуване на дървесина.

Според хората от бранша, именно изискването за авансово плащане ще доведе до масови фалити сред тях и до драстично поскъпване на цената на дървата.

\"Например,  тук разполагам с едни документи, от които е видно, че е обявена дървесина, която се предлага на стойност близо 600 хил. лв. Ако аз спечеля тази дървесина, 20 дни след като съм я спечелил, трябва да платя 600 хил. лв или банков креатив, което е невъзможно\", обясни Георги Пандев.

Според Красимир Ботушанов, не е редно да се продава дървесина на склад, при положение, че за нея да се взима гаранция и отделно се взима и авансова вноска, а самата дървесина се взима след  месец-два или три.

Местните дървопреработватели са категорични, че новата наредба обслужва интересите на големите фирми. От горското стопанство отричат подобно твърдение.

Фирмите от региона заплашват с национален протест, ако наредбата не бъде променена.