Пострадалите от водната стихия в Харманли са си направили Инициативен комитет...

В Харманли загубите от наводненията през миналата седмица за бизнеса и жителите на града са за милиони. Безпрецедентната стихия заля центъра на града и най-вероятно ще остави без работа стотици хора.

Пострадалите от водната стихия в Харманли са си направили Инициативен комитет. Става дума за над 120 фирми, а щетите са за милиони.

\"Всяка една фирмите ориентировъчно казаха, че са изгубили някъде в рамките на 50 000 лева, всяка една от тях трябва да освободи в момента поне около 10-15 човека\", заяви Тонка Белева – председател на инициативния комитет.

Тонка Белева е управител на склад за хранителни продукти. Само тя  е изгубила над 150 хиляди лева в стихията. 

Инициативният комитет представи днес щетите пред областния кризисен щаб. От там обявиха, че държавата ще се опита да помогне, но в подобни случаи вариантът за бизнеса е сключването на застраховки, каквито фирмите в Харманли нямат.

\"Ще настояваме за търсене на законов вариант ако се намери такъв за компенсиране поне на част от тези щети\", поясни Ирена Узунова – областен управител на Хасково.

Под вода миналата седмица в Харманли останаха и много институции. Повреден е архивът на районния съд и агенцията по вписвания, който е напоен с 4 тона нафта от спукалия се от придошлата вода резервоар.

\"Успяхме съвсем малка част да спасим, тъй като много бързо дойде водата, просто се качваше за минути\", разказа Юлия Станковска – председател на районния съд в града.

Докато търси варианти за обезщетение на всички пострадали, държавата взе решение да награди трима спасители в село Бисер - Атанас Атанасов, Атанас Георгиев и Красимир Колев, който с трактора е измъквал хората от водата

10 дни след потопа в село Иваново, във водите на язовир Ивайловград все още продължава издирването на трима от загиналите при бедствието миналата седмица.