Заповед за продажбата на дървесина ще бъде пусната и до регионалните дирекции...

Проблем с дървата за огрев в югозападна България. След като вчера земеделския министър разпореди да бъдат отпуснати за продажба конфискувани дърва в шестте държавни предприятия, се оказа, че готовност за такава процедура в благоевградско няма. Защо, провериха кореспондентите ни там.

 

Съгласно заповедта на земеделския министър шестте държавни предприятия трябва да пуснат за продажба по 200 куб. метра дърва за огрев. Количествата ще бъдат набавени от конфискувана дървесина и трябва да се разпределят в местата с недостиг.

 

\"Има дефицит, доколкото разбирам той е навсякъде - и в малките, и в големите населени места, не само на територията на Югозападна България, а на територията на цялата страна\", заяви инж. Иван Янев, главен експерт в Югозападно държавно предприятие – Благоевград.

Въпреки заповедта на министъра от Югозападно държавно предприятие Благоевград недоумяват как ще пуснат за продажба дърва, които на практика не са под техния контрол. Обясняват ни, че с тях се разпорежда Регионалната дирекция по горите.

От земеделското министерство уточниха, че заповед за продажбата на дървесина ще бъде пусната и до регионалните дирекции, които трябва да предоставят дървесината. Местната дирекция по горите, обаче не разполага с нужните количества.

\"В началото на януари проведохме една процедура, с която продадохме по-голямата част от тези дърва и те вече са частна собственост на фирмата, която ги е закупила си ги е взела. Към момента имаме някъде задържани към 100 кубика дърва, от които не повече от 30 кубика имаме право да продадем, защото останалите са на разпореждане на прокуратурата\", обясни Сашо Попов, Регионална дирекция по горите – Благоевград.

Ако все пак се стигне до освобождаване и продажба на конфискуваните дърва те ще бъдат търгувани на преференциални цени от 50 лева за кубически метър, информират от земеделското министерство. В момента цената на кубик дърва в Благоевград е между 40 и 60 лева.

 

Междувременно, от Агенцията по горите уточниха, че се надяват нужните 200 кубически метра дърва да бъдат набавени от останалите регионални дирекции, намиращи се на територията на Югозападното държавно предприятие.