Идеята е фирмите за топлинно счетоводство да следят с термокамери сградите...

Следенето на кражбите на топлинна енергия с термокамери и ежемесечното отчитане на топломерите ще оскъпи услугите на фирмите за топлинно счетоводство. Това обясни тази сутрин в \"Здравей, България\" говорителят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Огнян Димитров. Коментарът му е по повод идеите на ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката, с които да се предотвратят кражбите на топлоенергия.

 

Идеята е фирмите за топлинно счетоводство да следят с термокамери сградите и да засичат потребителите, които ползват парно без да плащат. От своя страна клиентите на топлофикациите ще трябва да сменят сегашните уреди с топломери с дистанционно отчитане. Дали обаче  въвеждането на модерна техника ще сложи край на кражбите на топлинна енергия?

 

\"Трябва да е ясно на хората, да не ги заблуждаваме, че 100% няма да решат този въпрос\", каза Огнян Димитров, говорител на фирмите за топлинно счетоводство.

 

Радиотопломерите ще позволят на топлинните счетоводители да засичат данните от уредите всеки месец. Услугата ще ни струва 1 лев на радиатор. Или ако приемем, че отоплителният сезон е с продължителност 5 месеца, а радиаторите в дома ни са 3, годишният ни разход за парно ще се увеличи с 15 лева.

 

\"Веднага следва въпроса, когато не се влиза в жилището на гражданите, дали това няма да изкуши някои от тях повече от сега да правят неща, които тук се наричат кражби\", подчерта Димитров.

 

За да навлезе дистанционното отчитане, потребителите ще трябва да платят за нови топломери и водомери за топла вода. По-прецизен отчет на потреблението е възможен с ежемесечен отчет на топломерите.

 

От Асоциацията на топлофикационните дружества напомнят още, че според Закона за етажната собственост, ако 2/3-ти от хората в блока не желаят да се топлят на парно, могат да се откажат от услугата на съответната Топлофикация.