И още - ще направи ли проверки ДКВР на високите сметки за парно...

Когато има кражба на парно в жилищни сгради – топлофикациите или топлинните счетоводители могат да поемат надвзетото от коректните платци. Това ще предложат от Комисията за енергийно и водно регулиране в проект на законодателни промени, потвърди председателят й - Ангел Семерджиев.

\"Цялата концепция на топлинните счетоводители, които единствено и само отговорност по отношение на сметките и никаква друга – къса връзка между клиента и топлофикацията, на която ние плащаме. Ако се прави по-често измерване и изравняване – това би намалило съществено изкривяванията. Няма да се допусне цяла година на базата на прогнозни бюджети да се плаща. Възможно е и всеки месец, но ще бъде по-скъпо, защото отчитането е труд и трябва да се ангажират хора\", заяви АНгел Семерджиев в \"Здравей, България\".

Ако се съмняваме, че сметките ни са изкуствено завишени, най-добре е да подаваме жалби директно до топлинния счетоводител. Според енергийните експерти, за този сезон парното може да е по-скъпо от миналата година, но с не повече от 12 на сто.

\"Такова е увеличението на цената на един мегават час топлинна енергия, което е по цените, определени за 2011 година. Коректното сравнение за това колко плащаме за един или друг сезон – заради начина на отчитане е не месец за месец, а в края на периода, в който се прави изравняването\", поясни още председателят на ДКЕВР.

От комисията напомнят още, че е заблуда, че можем да пестим разходи, ако включваме само един радиатор на максимална степен. Според експертите, по-икономично би било да използваме всички радиатори – с намален капацитет.

 

Гледайте цялото гостуване на Ангел Семерджиев в \"Здравей, България\" във видеото.