В Силистра изваждат на показ имената на длъжниците към местната хазна...

Притиснати от недостиг на средства в бюджетите си, някои общини предприемат нетрадиционни мерки за увеличаване на приходите. В Силистра изваждат на показ имената на длъжниците към местната хазна. Решението е на кметското ръководство и е една от антикризисните мерки за увеличаване на събираемостта  и намаляване на дефицита в бюджета, който надхвърля 5 милиона лева.

 

Крайната мярка е в резултат на натрупаните близо 3 млн. лв. задължения от граждани и фирми за данък сгради, такса смет и данък МПС. Налозите се дължат за последните 5 години, а борчлиите към местната хазна са десетки. Имената им ще бъдат обявени публично в центъра на града.

 

„Даваме гратисен период на всички граждани и фирми на Община Силистра, за да не попаднат в този списък, който ще бъде публично администриран на първи март на стената, която е долу пред Общината\", обясни Мирослав Калинов – директор на дирекция „Финанси\".

 

„Стената на срама\" обаче разедини силистренци. Голяма част от тях са на мнение, че ефект от нетрадиционната мярка няма да има. Други пък са категорични, че ако не друго, именно тя ще накара хората да си платят задълженията.

 

Юристи коментираха за „Новините на Нова\", че законът позволява да бъдат оповестени имената на длъжниците, но не и личните им данни.