Според Огнян Донев скъпи или не – цените отговарят на нормативната база у нас...

Някои от българските лекарства се продават на по-ниски цени в съседни държави. Това потвърди изпълнителният директор на \"Софарма\" Огнян Донев в предаването \"Здравей, България\".

През последните дни името на Донев бе замесено в разкрития, твърдящи, че компанията продава на завишени цени лекарствата си в България. Самият Донев пък обясни, че е нормално част от българските лекарства да се продават по-скъпо тук, отколкото в някои от съседните държави.

\"Различните пазари имат различни ценови равнища, има до пет пъти различия в цените на лекарствата. Цените не може да са като в Турция, защото този завод няма да може да се издържа\", разясни Огнян Донев. 

Скандалът се разрасна след като се заговори, че заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, е лобирала в интерес на фармацевтични компании, а малко след това беше отстранена от поста си. 

\"Тя се опита, но не успя да постигне механизъм, по който да поевтинеят лекарствата у нас. Аз искам да се извиня на Павлова, защото тя пострада, понеже някога е работила в \"Софарма\", коментира темата Донев.

Според председателя на Националната пациентска организация поредицата от уволнения в здравния ресор ще доведат до сериозни трусове в здравеопазването: \"Здравната каса в момента е в шах – няма шеф, няма надзор. До края на февруари трябва болниците да подпишат договорите си със Здравната каса.\"

Станимир Хасърджиев обясни и защо се получава така, че българските лекарства са по-скъпи у нас, отколкото в съседните държави: \"Комисията регистрира цена, само ако е най-ниска на пазара - това е за вносните лекарства. Производителите на лекарства у нас сами определят цените на лекарствата и няма с кого да бъдат сравнявани. Отделно от това има надценка. Освен това - ДДС, което е най-високо в цяла Европа.\"

Според Огнян Донев независимо дали са скъпи или не – цените отговарят на нормативната база у нас и степента на остра конкуренция между различните производители. Той допълни, че българските лекарства са с най-ниската цена у нас.

Още по темата за цените на лекарствата в България - утре в \"Здравей, България\".