Някои общини предприемат нетрадиционни мерки за увеличаване на приходите...

Притиснати от недостига на средства в бюджетите си, някои общини предприемат нетрадиционни мерки за увеличаване на приходите. В Силистра изваждат на показ имената на длъжниците към местния бюджет.

Решението е на кметското ръководство и е една от антикризисните мерки за намаляване на дефицита от над 5 милиона лева в бюджета. От там разчитат по този начин да бъдат платени поне половината от дължимите налози.

Крайната мярка е в резултат на натрупаните близо 3 млн. лв. задължения от граждани и фирми за данък сгради, такса смет и данък МПС. Налозите се дължат за последните 5 години, а борчлиите към местната хазна са десетки. Имената им ще бъдат обявени публично в центъра на града .

\"Даваме гратисен период на всички граждани и фирми на община Силистра, за да не попаднат в този списък, който ще бъде публично администриран на първи март на стената, която е долу пред общината\", заяви Мирослав Калинов – директор на дирекция \"Финанси\".

\"Стената на срама\" обаче разедини силистренци. Голяма част от тях са на мнение, че  ефект от нетрадиционната мярка няма да има. Други пък са категорични, че ако не друго, именно тя ще накара хората да си платят задълженията.

\"Който е съзнателен ще си плати навреме задълженията, който не може - има си данъчни органи, които да ги уведомят, има и съдия изпълнител да извърши това, а това че ще му виси там името, не го виждам за ефективно\", на мнение е Йоана Димитрова.

Съвсем различно обаче е мнението на Неджати Садъков, според когото няма да има абсолютно никакъв ефект.

Юристи коментираха за Новините на Нова, че законът позволява да бъдат оповестени имената на длъжниците, но не и личните  им данни.