Взривът във Варна отново отвори темата за показните убийства у нас...

Взривът във Варна днес е пореден взрив в автомобил на бизнесмен у нас. И ако до преди години говорихме за показни разстрели на съмнителни бизнесмени, то от няколко години все повече са показните бомби за сплашване.

 

Само за изминалите две години в България бяха извършени над десет бомбени атентата. Повечето от тях бяха с цел сплашване и при нито един нямаше жертви и пострадали.

 

През юли 2011-та година беше взривен автомобилът на пловдивския бизнесмен Малин Марчев. Той е един от най-крупните бизнесмени в града - инвестира в строителство и хотелиерство от години. Бомбата е била поставена под волана на колата. Жертви и пострадали няма. Разследващите работиха по няколко версии за взрива, а като основна беше посочена тази за неуредени финансови отношения.

 

Март 2011-та – самоделна бомба едва не уби трима от бившите шефове на дружеството \"Еко Глобал\". Взривното устройство е било поставено в метална бариера на входа на стария винпром в Пловдив. Бомбата гръмнала точно, когато през бариерата минавала колата на Иван Личев. По чудо пътуващите в колата оцеляват. И тримата пътници в колата са ключови свидетели по делото за собствеността на бившата комунална фирма \"Еко глобал\".

 

Същия месец мощен взрив разтърси и Стара Загора 30 минути след полунощ. Взривен е автомобилът на зам.-кмета по икономическите въпроси Велизар Балабанов. Бомбата е счупила прозорците и вратите на съседната сграда. Като по чудо няма пострадали. Това беше третото посегателство върху собствеността на бизнесмена и общинар Балабанов. Основната версия и тук са неуредени финансови отношения.

 

И ако през изминалите няколко години ставахме свидетели само на бомби за сплашване, то взривът във Варна отново отвори темата за показните убийства у нас. Последният взривен бизнесмен у нас е един от основателите на СИК – Стоил Славов. Бомба избухна и в колата на Иван Тодоров – Доктора през 2004-та година, но тогава той оцеля като по чудо.