Оказа се, че част от оборудването може да не отговаря на стандартите...

Забъркаха българската АЕЦ „Козлодуй\" в международен скандал. Оказа се, че част от оборудването може да не отговаря на стандартите. В Русия е арестуван шефът на завода, производител на подгреватели за реакторите. Оказва се, те са изработвани от по-евтина и некачествена стомана. Осем от тях са доставени в нашата централа. Има ли някаква опасност - експертите от Козлодуй започнаха проверка.

 

Подгревателите високо налягане, производство на Подолския машиностроителен завод в двата блока на АЕЦ „Козлодуй\", са все още в гаранционен срок.

 

Митко Янков е директор „Безопасност и качество\". Твърди, че е останал доста изненадан, когато е чул новината: „Не искам да използвам друга по-силна дума, но това веднага породи в нас желание за тотална проверка на документацията, която вече е започната в момента. Първите проверки показаха, че нямаме основание да се страхуваме, че имаме несъответствия в материалите\".

 

Здравината и якостта са потвърдени при предварителни изпитания с налягане, което е два пъти по-високо от това, с което се работи в момента.

 

„В момента аз нямам никакви съмнения относно безопасността на работата на централата и в частност на това оборудване\", категоричен е Янков.

 

„Това оборудване не е свързано с излъчване на радиоактивност, радиация или изпускане на радиация. Неговото предназначение е просто да подобри коефициента на ползване на топлината на ядрения блок\", допълни той.

 

Ще бъдат взети проби от всички работещи части и след изследването им в две лаборатории ще стане ясно дали в тях има несъответстващи материали. В договора между двете фирми са предвидени компенсации. Блоковете могат да продължат да работят и без подгревателите. Това единствено ще понижи мощността им.