Подуправителят на Здравната каса Мариана Василева поема ръководството през идния месец..

Подуправителят на Здравната каса Мариана Василева поема ръководството на институцията през следващия месец, докато се реши кой да заеме шефското място за постоянно.

 

Самата Василева също е получила бонус, дори по-голям от този на напусналата Нели Нешева - около 16 хиляди лева. От Надзорния съвет на Касата изразиха притеснение, че още в средата на годината ще има проблем с плащането на част от лекарствата. 

 

Причината - прехвърлянето на някои медикаменти от здравното министерство към Касата, което според експертите ще натовари бюджета й допълнително.

 

„Знаете какво премина към Касата, диализата, плюс лекарствата за онкоболните, плюс за домашното лечение на онкоболните. И тези, които са направили списъците и цените, въобще не им пука в какви рамки на бюджета се влиза с това нещо. Има проблем с хемодиализата, например, защото там има несъответствие с това, което ни се подаде като прогноза за минали години и това, което Касата събра като данни от районните РЗОК-та. Разликата е в милиони\", обясни д-р Евгени Душков, член на Надзорния съвет на НЗОК.