Любопитен факт представиха пред нашата камера от Държавна агенция \"Архиви\"...

Любопитен факт представиха пред нашата камера от Държавна агенция \"Архиви\". Документи и снимки от едно от най-катастрофалните наводнения във Видин през 1942 година.

 

„Нищо ново под слънцето, както се казва – точно преди 60години Видин на 4 март 1942 година е почти залят и се е превърнал във Венеция на Дунава\", разказа доц. д-р Мартин Иванов, председател на Държавна агенция \"Архиви\".

 

Заради ниската част на река Дунав има поне три катастрофални наводнения, записани в нашата история. Наводнението в средата на миналия век във Видин взима 13 жертви. Бедствието в село Бисер в началото на 21 век отнема живота на 11 души. Щетите са на стойност 3 милиона лева. По онова време за Видин материалните загуби са мащабни.

 

„Щетите са големи от порядъка на 20-25 милиона лева, само за сравнение, едно кило месо е било около 50 лева, а един хляб е между седем и девет лева\", обясни Иванов.

 

Тогава армията помага на града и почти във всяка лодка има войник. Хората са се спасявали, с каквото могат.

 

Според Мартин Иванов наводненията назад във времето и сега случващите се бедствия са резултат единствено от нехайството на хората: „Човешки жертви в началото на новото хилядолетие от подобна човешка немарливост изглежда доста кощунствено\".